Vinter-OS 1994 I Lillehammer

1737 idrottare från 67 länder deltog i XVII olympiska vinterspelen i Lillehammer (Norge). De tävlade om 61 uppsättningar utmärkelser i 12 sporter. Internationella olympiska kommittén anordnade dessa spel två år efter de föregående för att skilja tidpunkten för sommar- och vinter-OS.

Vinter-OS 1994 i Lillehammer

För första gången i Lillehammer spelade idrottare från det tidigare Sovjetunionen som separata lag, medan det ryska laget visade utmärkta resultat efter att ha vunnit flest guldmedaljer - 11. Som ett resultat tog det första lagplatsen, men förlorade i totalt antal vunna medaljer till norrmännen - 26 mot 23.

Ryssarna tog nästan allt guld i konståkning: Alexey Urmanov i singelåkning för män, Oksana Grischuk och Evgeny Platov i dansparkonkurrensen, en annan triumf i spelen var paret Ekaterina Gordeeva och Sergei Grinkov. En representant för den sovjetiska konståkningskolan, ukrainska Oksana Baiul, vann också bland kvinnor.

Det ryska skidskyttelaget presterade utmärkt, där Sergey Chepikov strålade, som vann sprinten. Damlaget, ledd av Anfisa Reztsova, vann stafetten, herrarna lät det tyska landslaget gå vidare och vann silver. Ytterligare en guldmedalj togs till vårt lag av vinnaren av tävlingen Sergey Tarasov för 20 km.

Kvinnors skidlag bestående av Lyubvi Egorova, Elena Vyalbe, Larisa Lazutina och Nina Gavrylyuk lämnade ingen chans för någon. Lyubov Egorova blev trefaldig mästare i leken i Lillehammer, som också vann fem kilometer med klassisk slag och 15 km lopp enligt Gundersen-systemet. Hos män i denna sport var norska Björn Daly magnifik, som vann två guld och silver. Uzbekistan vann den första olympiska guldmedaljen. Lina Cheryazova var bäst inom freestyle-akrobatik, först presenterad vid Vita OS.

Tyvärr lämnades ryska hockeyspelare utan medaljer. I semifinalen kunde vår trupp inte komma förbi svenskarna och i matchen om tredjeplatsen förlorade den för finländarna. Slutmatchen Sverige-Kanada för första gången i OS-historien slutade med en shootout, där svenskarna var mer exakta. Andra hjältar från Lillehammer inkluderar den norska åkaren Johan-Olaf Koss, som vann på tre distanser.