Där Vinter-OS 1976 Hölls

De olympiska vinterspelen är en av världens viktigaste sportevenemang. Representanter för dussintals länder deltar i dem, sporttävlingar sänds över hela världen. En av de ljusaste i sportens historia var vinter-OS 1976.

Där Vinter-OS 1976 hölls

Det var ursprungligen planerat att OS 1976 skulle hållas i USA i staden Denver. Lokala invånare motsatte sig emellertid sitt innehav, vilket ledde till att Olympiska kommittén befann sig i en mycket svår situation, eftersom förberedelsen av de olympiska spelen tar mer än ett års tid. Hjälpt av Österrike, som redan var värd för OS 1964 i Innsbruck. Som ett resultat av avtal med den olympiska kommittén var Innsbruck åter värd för de olympiska vinterspelen.

1123 personer från 37 länder deltog i tävlingen, tio idrottsdiscipliner presenterades vid spelen: alpint, bob, skidskytte, snabbåkning, hopp, längdskidåkning, nordisk kombinerad, rodel, konståkning, hockey.

Enligt resultaten från Olympiaden är de vinnande länderna alltid bestämda. Vid OS i Innsbruck vann idrottare från Sovjetunionen en övertygande seger efter att ha vunnit 13 guld-, 6 silver- och 8 bronsmedaljer i en bitter kamp. Den ära andra platsen togs av DDR - 7 guld-, 5 silver- och 7 bronsmedaljer. Tredje platsen gick till idrottare från USA, de fick 3 guld-, 3 silver- och 4 bronsmedaljer.

Fans kom ihåg OS i Innsbruck för den höga intensiteten i kampen. Finalen i hockeytävlingen visade sig vara särskilt dramatisk, där gamla rivaler - Sovjetunionens och Tjeckoslovakiens landslag - möttes. Trots det faktum att laget från Sovjetunionen ansågs vara favorit, i slutet av första halvåret vann rivalen med poängen 0: 2. Under andra halvan kunde sovjetiska hockeyspelare jämna ut poängen, men åtta minuter före slutet av tredje halvlek tog idrottare från Tjeckoslovakien ledningen igen. Och bara målen för Alexander Yakushev och Valery Kharlamov fastställde slutresultatet i matchen - 4: 3 till förmån för Sovjetunionens landslag.

De sovjetiska skridskoåkarna presterade också bra. I paråkning vann Irina Rodnina och Alexander Zaitsev guld, i isdans, de första var Lyudmila Pakhomova och Alexander Gorshkov.

Sergei Savelyev vann 30 km-loppet bland skidåkare. På 15 kilometer sträckan gick två första platser till Nikolai Bazhukov och Evgeny Belyaev. En annan medalj, brons, vann i lagloppet. Guldet vann förtjänat av idrottare från Finland. Kvinnorna utmärkte sig också - Raisa Smetanina vann det 10 kilometer långa skidloppet och sovjetiska tjejer vann också guld i stafetten.

Skidskyttarna uppnådde också framgång - Nikolay Kruglov vann guld i den individuella 20 km-tävlingen. De sovjetiska idrottarna vann också i stafetten.

1976 års vinterlekar i Innsbruck var några av de mest intensiva och spännande under OS och har gått in i idrottshistoria för alltid.