Det Ryska Landslaget Vann Silver I Skidreläet

Herrlaget kunde öppna en medaljpoäng i längdskidåkning. Silvermedaljen som fick i stafetten blev den första för det ryska laget vid OS i Sotji.

Herrlag
Herrlag

De främsta förhoppningarna om medaljer, redan före de olympiska spelen i Sotji, förknippades främst med segrar i längdskidåkning. Efter en hel veckas tävling mottogs dock inte en enda medalj i personliga tävlingar. Fläktarna blev ännu mer besvikna och efter att damlaget misslyckades i stafetten kunde idrottarna bara bli sjätte. Även om de vid de sex föregående OS fick de alltid guld.

Herrlaget har aldrig klättrat upp på pallen i denna typ av tävling efter Sovjetunionens kollaps. Men skidspåret i Sotji blev framgångsrikt för ryska skidåkare, och de kunde bli silvermedaljer i de olympiska spelen.

Reläet hölls i fyra etapper på 10 kilometer. I det första steget sprang Dmitry Yaparov med ett klassiskt drag, som inte startade särskilt framgångsrikt och kunde överföra stafettpinnen till Alexander Bessmertnykh bara åttonde. I sitt skede spelade Alexander först några sekunder, men till slut förlorade han mer än 40 sekunder.

Den tredje etappen var en vändpunkt för det ryska laget - Alexander Legkov, som kunde spela tillräckligt med tid i ett klassiskt drag för att laget skulle stiga till andra plats. Reläet slutfördes av Maxim Vylegzhanin, som kunde hålla denna position fram till mållinjen. Tyvärr kunde han inte komma ikapp med det svenska laget, eftersom gapet på en halv minut var för stort. Tredje plats i herrskidreläet gick till det franska laget.