OS 1932 I Lake Placid

Vinter-OS 1932 hölls i USA, i Lake Placid, och blev de första olympiska spelen som hölls i Nordamerika. De ägde rum under den globala finanskrisen, därför var de märkbart sämre än de tidigare när det gäller antalet deltagande länder och antalet idrottare.

OS 1932 i Lake Placid

Vinter-OS började hållas 1924, Lake Placid-tävlingen var den tredje i deras historia. Den globala finanskrisen har lagt ett märkbart intryck på deras innehav, antalet idrottare och deltagande länder har minskat betydligt jämfört med spelen 1928. Totalt 252 idrottare från 17 länder deltog i spelen, varav 150 idrottare representerade två länder - USA och Kanada.

Vid de tredje vinter-OS presenterades sådana idrottsdiscipliner som bobsläde, skridskoåkning, längdskidåkning, nordisk kombination, hoppning, hockey och konståkning. Curling och hundspannstävling visades som demonstrationssporter.

Det fanns inga representanter för Sovjetunionen vid dessa spel; de började delta i vinter-OS först 1956. Första platsen i lagevenemanget vann idrottare från USA med 6 guld-, 4 silver- och 2 bronsmedaljer. Andra platsen gick till olympierna från Norge: 3 guld-, 4 silver- och 3 bronsmedaljer. Tredje platsen gick till svenskarna med ett guld och två silvermedaljer. Totalt vann representanter för tio länder olympiska medaljer.

Endast fyra lag deltog i hockeyturneringen - landslag i USA, Kanada, Tyskland och Polen. För första gången hölls matcherna i en inomhusis, det kanadensiska laget blev olympiska mästare, andra platsen gick till idrottarna från USA, den tredje vann Tyskland.

På bobbanan hade amerikanerna ingen lika, de tog allt guld, ett silver och en brons från de två spelade medaljerna. Idrottare från USA utförde lika imponerande i skridskoåkning och tog guld på alla fyra avstånd.

I längdskidåkning utvecklades huvudstriden om medaljer mellan svenskar, finländare och norrmän. I det korta loppet på 15 kilometer tog svenskarna guld och silver, finländarna gick till bronset. I 50 km maraton vann skidåkare från Finland guld och silver och norrmännen fick brons. Slutligen gick hela podiet till skidnordiska evenemanget till idrottarna från Norge. De regerade också i hoppning efter att ha vunnit alla tre medaljerna.

Karl Schaeffer från Österrike vann guld bland konståkare i skridskor för män, Sonya Henie från Norge vann bland kvinnor. I skridskoåkning gick guld till André Brunet och Pierre Brunet.