1952 OS I Oslo

Platsen för denna olympiad bestämdes först av en omröstning av medlemmarna i Internationella olympiska kommittén och inte av ett möte. Dessutom är detta de första vinterspel som ägde rum i den trånga europeiska huvudstaden, vilket gjorde tävlingen mer högtidlig.

1952 OS i Oslo

Vinter-OS 1952 hade stort åskådarintresse, eftersom Norge är den obestridda ledaren inom vintersport. Landslagen i 30 länder deltog i tävlingen. För första gången kom idrottare från Nya Zeeland och Portugal till spelen. Landslagen i Tyskland och Japan tilläts, DDR-laget vägrade att delta. Sovjetunionen blev medlem i IOC bara ett år före OS och av fruktan för låga resultat skickade idrottsledningen bara observatörer till Norge.

I början av spelen hade norrmännen byggt en modern bobbana, en enorm Bislett-stadion och rekonstruerat den berömda Holmenkollen-språngbrädan. En unik skridskobana inomhus "Jordan Amphi" öppnades i den östra delen av Oslo, som uppfyller alla internationella krav för att hålla ishockeyturneringar.

Under byggandet av den centrala idrottsarenan infördes flera tekniska förbättringar. Kommentatorerna försågs med modern utrustning. Den norra delen av montern fick journalister och hade bord med telefoner. Ett modernt medicinskt centrum var beläget under läktaren. En annan teknisk innovation i dessa spel var användningen av datorer för att beräkna poäng för åkare.

22 uppsättningar utmärkelser spelades i åtta sporter - bob, slalåm och snabbåkning, kombinerad skidåkning, längdskidåkning, skidhoppning, ishockey och konståkning. Vid Games-52 hölls för första gången tävlingar bland skidåkare i loppet i 10 kilometer, där finska Lydia Videman vann. Bollhockeyen hölls som en utställningsturnering.

OS-hjälten var den norska hastighetsskridskonan Hjalmar Andersen, som vann tre guldmedaljer. Den amerikanska skidåkaren Andrea Lawrence-Mead och den tyska bobsledaren Andreas Ostler vann två guldmedaljer vardera.

Tävlingens värdar vann i lagkonkurrensen med 16 medaljer, inklusive 7 guld-, 3 silver- och 6 bronsmedaljer. Den hedrande andra platsen togs av amerikanerna med 11 medaljer, tredjeplatsen togs av Finlands landslag.