Hur Var OS 1928 I St. Moritz

Andra vinter-OS 1928 hölls i St. Moritz (Schweiz) från 11 till 19 februari. Tävlarna för spelen var Enelberg, Davos och St. Moritz. Valet av det senare berodde på närvaron av bra skidbackar på denna plats.

Hur var OS 1928 i St. Moritz

Vinter-OS 1928 deltog av 25 länder, 491 idrottare (varav 27 kvinnor). Medaljer delades ut i 13 nummer av sex sportprogram.

I skridskoåkning och skidåkning intensifierades rivaliteten, men resultatet skilde sig praktiskt taget inte från resultaten från de första olympiska spelen 1924. Idrottare från Norge har bara tappat en av fyra guldmedaljer här (skidåkning).

I skridskoåkning vann Klas Thunberg från Finland två guldmedaljer på avstånd 1500 och 500 m. Norrmännen Bernt Evensen och Ivar Ballangrud vann ett guld vardera i samma tävlingar.

Svenska skidåkare vann 50 km-loppet. Enligt experter hindrade den svullna tunga skidspåret på grund av upptiningen norrmännen från att demonstrera sin höga löpteknik. På ett avstånd av 18 km, när det inte fanns någon upptining ännu, visade skidåkare från Norge sig mycket starkare än sina rivaler. Guld på detta avstånd togs av Johan Grottmsbroten, han var också den första i skidskytte.

Schweiziska idrottare i skeletttävlingar lyckades inte få en enda medalj. Men amerikanerna lyckades vinna guld och silver i snabba slädlopp. Deltagarna från USA visade sig också vara starkare än andra i bob-släden - det andra amerikanska laget vann, det första tog andraplatsen.

Hockeyturneringen vann av kanadensarna. De gav inte ett enda mål till sina rivaler från Sverige.

Under konståkningstävlingen var det bara Gillis Grafström från Sverige som kunde försvara titeln som mästare och säkrade en medalj 1924. I tävlingen bland kvinnor vann mästerskapet av Sonya Heni, en norsk konståkare som blev världsmästare ett år före OS. I paråkning tog de franska konståkarna Pierre Brunet och Andre Joly guld. Österrikiska konståkare fick två silver- och bronsmedaljer.

I lagkonkurrensen, som i spelen 1924, vann idrottarna i Norge efter att ha fått 93 poäng (15 medaljer, varav 5 guld, 5 silver och 5 brons). På andra plats var amerikanerna som vann 45 poäng (6 medaljer: 2 guld, 2 silver och 2 brons). Tredje platsen togs av idrottarna i Sverige, som tjänade 35 poäng (5 medaljer: 2 guld, 2 silver och 1 brons).