Hur Var OS 1928 I Amsterdam

År 1928 hölls sommar-OS i huvudstaden i Nederländerna, Amsterdam. Denna stad hävdade huvudstadens status 1920 och 1924 men avstod till Paris och Antwerpen. En så lång förberedelse inför tävlingen gjorde det möjligt att organisera de olympiska spelen på hög nivå.

Hur var OS 1928 i Amsterdam

46 landslag deltog i matcherna. För första gången sedan första världskriget var ett tyskt team inbjudet till sommar-OS. Stater som Malta, Panama och Rhodesia (nu Zimbabwe) deltog i sådana tävlingar för första gången i historien. Sovjetunionen kunde inte avgöra ordningen för sitt deltagande med Internationella olympiska kommittén och förblev fortfarande utanför tävlingen.

Vid dessa spel etablerades några av de olympiska traditionerna för första gången. I synnerhet tändes den olympiska lågan. Dessutom fastställdes ordningen för lagens gång under tävlingens öppningsceremoni. Den första var Greklands lag, och den sista var landslaget i staten på vars territorium spelen hålls.

Totalt hölls tävlingar i 15 sporter i Olympiaden. Kvinnors deltagande i turneringen har expanderat. Nu kunde de utföra inte bara i simning och dykning utan också i friidrott och gymnastik. Dessa innovationer orsakade en hel del kontroverser och kontroverser i Olympiska kommittén, men det beslutades ändå att räkna med att kvinnors sport blir mer utbredd.

Första platsen i det övergripande medaljställningen togs av USA. Idrottare, både kvinnor och män, tog flest guldmedaljer till laget. Till exempel blev amerikanska Betty Robinson den första kvinnan som vann en guldmedalj på 100 m-loppet. Simmarna i detta land, både som en del av ett lag och i enskilda simningar, visade utmärkta atletiska färdigheter.

Andra platsen gick till det tyska landslaget. Vattenpoloteamet från detta land fick guld. Tyska tyngdlyftare presterade också bra.

Finland blev tredje. Idrottare och brottare i detta lag fick totalt 8 guldpriser. Bland medaljerna var Paavo Nurmi, vinnaren av de senaste OS i Paris. Och landslaget för värden för spelen - Nederländerna - fick bara 8: e plats.