Hur Var OS 1960 I Rom

De sjuttonde sommar-OS 1960 hölls i Rom från 25 augusti till 11 september. De var de första sommar-OS för Italien, de första vinterlekarna i detta land hölls fyra år tidigare i den lilla staden Cortina d'Ampezzo.

Hur var OS 1960 i Rom

Rom valdes till huvudstad för 17: e sommar-OS vid den 50: e sessionen för den internationella olympiska kommittén i Paris den 15 juni 1955. Romens främsta rival var schweiziska Lausanne, men i slutröstningen vann Rom med poängen 35:24.

Den eviga staden var anmärkningsvärt förberedd för tävlingen, idrottarna tävlade i 18 komplex. Historiska föremål användes för tävlingen: de gamla baden i Caracalla var värd för gymnaster, brottmattor placerades i Basilica de Maxentius, maratonvägen gick längs den antika Apia-vägen till Colosseum.

Fem och ett halvt tusen idrottare från 83 länder tävlade om 150 uppsättningar medaljer i 18 sporter. Öppnings- och avslutningsceremonierna för OS hölls på den nya Foro Italico-arenan, som rymmer 90 000 åskådare.

Det sovjetiska laget anlände till spelen med 285 personer. Kontot för guldmedaljer öppnades av Vera Krepkina, som hoppade längst. Lyudmila Shevtsova vann 800 meter, Elvira Ozolina vann guld för spydkastet. Irina Press vann 80-meter-loppet, hennes syster Tamara utmärkte sig i kulslag och diskuskastning, tog silver och Nina Ponomareva fick guldmedaljen.

Bland de manliga idrottarna i USSR-landslaget utmärkte sig Viktor Tsibulenko (guld i spjutkastet) Vasily Rudenkov (hammarkast). Pyotr Bolotnikov vann 10 km-loppet, Robert Shavlakadze vann höjdhoppet, Vladimir Golubnichy vann 20 km-loppet.

Den amerikanska löparen Wilma Rudolph njöt av enorm popularitet på spelen och tjänade ett välförtjänt guld. För hennes graciösa löpning fick hon smeknamnet Black Gazelle. Den första olympiska mästaren som representerade Afrika var maratonlöparen Abebe Bikila (Etiopien), som sprang hela distansen barfota.

Av våra boxare fick bara lätt Oleg Grigoriev titeln mästare. I Rom steg stjärnan till Cassius Clay, som vann titeln lätt tungvikt vid 18. Han ändrade sedan sitt namn till Muhammad Ali och valdes till den största tungviktsmästaren i professionell boxning. Bland de sovjetiska brottarna blev Ivan Bogdan, Avtandil Koridze och Oleg Karavaev prisvinnare.

Roddaren Vyacheslav Ivanov vann ensam tävlingen och upprepade sin Melbourne-framgång. Sovjetkajakern Antonina Seredina vann singlar och ett par med Maria Shubina.

Sovjetiska fäktare presterade bra. För första gången i OS-historien vann herrarnas och kvinnors folielag segrar, den individuella turneringen vann av idrottaren Viktor Zhdanovich.

Spelets bästa idrottare erkändes av den sovjetiska tyngdlyftaren Yuri Vlasov, som satte olympiska rekord i tung vikt för alla tre rörelserna, liksom i den totala klassiska triathlon (537, 5 kg). Hans rekord blev samtidigt världsrekord. Med Yuris lätta hand öppnades vägen till denna titel för Vasily Alekseev, Leonid Zhabotinsky och Andrei Chemerkin.

Detta var de första OS som fick full tv-täckning. Direktsändningar genomfördes i 18 europeiska länder och med en liten fördröjning på grund av tidsskillnaden i USA och Kanada.

Vid spelen sattes 74 olympiska rekord, varav 27 överträffade världsrekorden. Det sovjetiska landslaget behöll den ledande positionen i det inofficiella laghändelsen och vann 103 medaljer, varav 43 var guld. Andra platsen gick till USA-laget (71 utmärkelser, 34 guldmedaljer). Det tredje var Tysklands enade lag (FRG och DDR) som fick 42 medaljer (12 guld).