Hur Var 1960-talet I Squaw Valley

VIII olympiska vinterspelen hölls från 18 februari till 28 februari 1960 i den amerikanska skidorten Squaw Valley, som vid tiden för hans nominering till rätten att vara värd för spelen inte ens var en stad. Ändå föll valet av IOC på honom.

Hur var 1960-talet i Squaw Valley

Squaw Valley från början passade inte bra för vinter-OS. Förberedelsestadiet var också försenat, Internationella olympiska kommittén tänkte till och med att skjuta upp OS. Som ett resultat hölls spelen fortfarande, men många anläggningar hade inte tid att byggas, så tävlingen i vissa sporter var tvungen att avbrytas. I synnerhet startade inte bobsledarna, eftersom det inte fanns tillräckligt med pengar och tid för banan.

Antalet deltagare som kom till OS lämnade också mycket att önska, de var betydligt mindre än vid de tidigare spelen - 665 idrottare från 30 länder. I åtta sportdiscipliner spelades 27 uppsättningar utmärkelser.

Den IOC-godkända hymnen spelades för första gången vid de olympiska spelen i Squaw Valley. En av funktionerna i dessa tävlingar var också terrängens höjd - Squaw Valley ligger på en höjd av 1889 meter över havet, vilket skapade ytterligare svårigheter för idrottarna.

Tävlingsprogrammet inkluderade skidskytte, svenskan Claes Lestanden vann den individuella 20 km-tävlingen. När det gäller hastighet förlorade han mot fjorton rivaler, men kunde vinna på grund av korrekt skytte. Finnan Antti Tyrväinen vann silvermedaljen, den sovjetiska idrottaren Alexander Privalov vann bronsen.

Sovjetunionens olympier presterade mycket bra i snabbåkning efter att ha vunnit 6 guld-, 3 silver- och 4 bronsmedaljer. Vid skidhoppning var det inte lika med idrottaren från DDR Helmut Recknagel. I konståkning för män och kvinnor gick båda guld till amerikanerna - David Jenkins och Carol Hayes. Vid paråkning vann segern av kanadensarna Barbara Wagner och Robert Paul.

I hockey firades segern av amerikanerna, andra platsen gick till Kanada. Sovjetiska hockeyspelare tog tredjeplatsen och förlorade mot USA: s landslag med poängen 2: 3 och Kanada 5: 8. Längdåkning var inte särskilt framgångsrik för idrottare från Sovjetunionen, Maria Gusakova vann den enda guldmedaljen i 10 km-loppet. Silver och brons gick också till sovjetiska skidåkare Lyubov Kozyreva och Radya Eroshina. Samma idrottare vann ytterligare en silvermedalj i lagstafetten.

Enligt tävlingsresultaten tog sovjetiska idrottare första platsen i lagkonkurrensen, efter att ha vunnit 7 guld-, 5 silver- och 9 bronsmedaljer, det viktigaste bidraget till segern gjordes av åkare. Den andra platsen togs av det enade laget i Tyskland, som inkluderade olympierna från Tyskland, Tyska demokratiska republiken och Västberlin, de vann 4 guldmedaljer, 3 silver och 1 brons. Tredje platsen gick till idrottare från USA - 3 guldmedaljer, 4 silver- och 3 bronsmedaljer.