Hur Var Wimbledon-finalen

Wimbledon är en av de fyra Grand Slam-turneringarna i tennis som har funnits sedan 1877 och hålls årligen i Londons förort med samma namn. Varje år tävlar de bästa tennisspelarna på planeten med varandra för att få heders titeln vinnaren i finalen.

Hur var Wimbledon-finalen 2012

År 2012 hölls turneringen traditionellt i 14 dagar, en och en halv månad före den första måndagen i augusti. Tennisspelare tävlade om priser i fem varianter av Wimbledon: singlar herrar, singlar kvinnor, dubbel män, dubbel kvinnor, blandade (blandade). I dubbel- och blandturneringar behöver inte partner vara bosatta i samma land, varför dessa möten är mer populära bland tittarna.

Polens Agnieszka Radwanska och amerikanska Serena Williams, vars namn länge har hörts av alla tennisfans, nådde finalen i Wimbledon 2012-turneringen för kvinnor. Den sista matchen mellan tjejerna ägde rum i två etapper, eftersom det första spelet måste avbrytas på grund av kraftigt regn efter första uppsättningen, vann av Williams med en poäng på 6: 1. Amerikanern vann matchen för femte gången med poängen 6: 1 5: 7 6: 2.

Finalen i herrturneringen var mer dramatisk, eftersom den sexfaldiga Wimbledon-vinnaren från Schweiz Roger Federer och skotten Andy Murray (en lokal favorits favorit), som var världens andra racket och ofta tog andra eller tredje plats vid Wimbledon-turneringen, nådde finalen. Eftersom brittiska män aldrig hade vunnit en turnering sedan 1938 hölls stora förhoppningar på Murray. Ändå vann Federer en jordskridande seger och blev Wimbledons sju gånger mästare, så han upprepade rekordet av tennislegenden - amerikanen Pete Sampras. Poängen för mötet är 4: 6, 7: 5, 6: 3, 6: 4.

Dubbelturneringen för kvinnor var ganska förutsägbar, eftersom systrarna Williams (Serena och Venus) var de första favoriterna. Det var de som, efter att ha övervunnit alla rivaler på väg, nådde finalen, där de besegrade landslaget från Tjeckien representerat av Andrea Glavachkova och Lucy Gradetskaya. Slutresultatet för denna Wimbledon-turnering är 7: 5 6: 4.

Vinnarna av dubbelturneringen för män var det blandade laget bestående av representanten för Storbritannien Jonathan Murray och idrottaren från Danmark Frederick Nielsen. Båda tennisspelarna vann Wimbledon för första gången; i sina intervjuer hoppas båda på fortsatt samarbete. Med poängen 4: 6, 6: 4, 7: 6, 6: 7, 6: 3 lyckades de besegra ytterligare ett blandat landslag bestående av Robert Lindstedt (Sverige) och Horia Tezeu (Rumänien).

Vinnarna av den blandade turneringen var representanter för Amerika Lisa Raymond och Mike Brian, som i finalen besegrade Elena Vesnina från Ryssland och Leander Paes från Indien. Alla finaler visades live på ryska sport-TV-kanaler (Eurosport, "Ryssland 2").